Καλημέρα σε όλους!
Σήμερα θα δούμε μερικά κόλπα για το πως θα βελτιώσουμε την εμπειρία της αναζήτησης μας
και πως θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι απο εσάς θα χρησιμοποιείτε την αναζήτηση στην απλή της μορφή. Όταν όμως χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και δεν το βρίσκουμε στις 2, 3 πρώτες σελίδες της αναζήτησης τότε πρέπει να αλλάξουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε.
Πάμε να δούμε παρακάτω μερικά κολπάκια.
1. Ακριβής φράση
Όταν θέλουμε να ψάξουμε για μια συγκεκριμένη φράση ή όρο αποκλειστικά τότε πρέπει να τον γράψουμε μέσα σε εισαγωγικά.
Για παράδειγμα: ” κοινωνικά δίκτυα ορισμός”
2. Αποκλεισμός λέξεων
Ας πούμε τώρα ότι θέλουμε να ψάξουμε για ένα θέμα αλλά να αποκλείσουμε ένα κομμάτι του. Τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι στο τέλος της αναζήτησης να βάλουμε το – (μείον) ακολουθούμενο από τον όρο που θέλουμε να αποκλείσουμε.
Για παράδειγμα: κοινωνικά δίκτυα -facebook (Αυτή η αναζήτηση θα μας εμφανίσει αποτελέσματα για τα κοινωνικά δίκτυα αλλά θα αποκλείσει τα αποτελέσματα που περιέχουν την λέξη facebook.
3. Λέξεις σε κείμενο
Αν θέλετε να βρείτε μια ιστοσελίδα που οι όροι της αναζήτησης σας να βρίσκονται στο κείμενο της αλλά όχι απαραίτητα ο ένας δίπλα στον άλλον τότε μπορείτε να πληκτρολογήσετε allintext: ακολουθούμενο από τους όρους που θέλετε να υπάρχουν στο κείμενο.
Για παράδειγμα: allintext: iq codes χανιά
4. Λέξεις σε κείμενο, URL και τίτλο
Αν θέλετε να βρείτε μια ιστοσελίδα όπου ένας όρος εμφανίζεται στο κείμενό της και ένας άλλος εμφανιζεται κάπου αλλού όπως στον τίτλο ή το URL , τότε πληκτρολογήστε πρώτα αυτόν τον όρο και μετά intext: ακολουθούμενο από τον όρο του κειμένου.
Για παράδειγμα: scanmy intext:iq codes (Προσοχή! Μετά το intext: δεν πρέπει να αφήσετε κενό)
5. Λέξεις στον τίτλο της σελίδας
Αν θελετε να βρείτε μια σελίδα που να περιέχει συγκεκριμένες λέξεις στον τίτλο της τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσετε allintitle: ακολουθούμενο από τις λέξεις που θέλετε.
Για παράδειγμα: allintitle:scanmy net
6. Λέξεις στην διεύθυνση της σελίδας
Αν θέλετε να βρείτε ιστοσελίδες που περιέχουν συγκεκριμένους όρους στην διεύθυνση (URL) τους, τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσετε allinurl: ακολουθούμενο από τους όρους που θέλετε.
Για παράδεγμα: allinurl:beamnet
7. Πως να ψάξετε μέσα σε μία σελίδα
Συχνά θέλετε να ψάξετε σε μια συγκεκριμένη σελίδα αν περιέχεται ένας όρος. Ακόμα και αν η ιστοσελίδα δεν υποστηρίζει ενσωματομένη αναζήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το google για να ψάξετε σε αυτή την σελίδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε site:την_σελίδα_που_θελετε “τον όρο που θέλετε”
Για παράδειγμα: site:scanmy.net υλοποιησεις
8. Αναζήτηση παρόμοιων ιστοσελίδων
Για αναζήτηση παρόμοιων ιστοσελίδων το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε related:την_σελίδα_που_θέλετε
Για παράδειγμα: related:google.com (Αυτή η αναζήτηση μας δίνει άλλες σελίδες παρόμοιες με αυτήν που δώσαμε. Στην περιπτωσή μας θα μας εμφανίσει άλλες μηχανές αναζήτησης)
Αυτά ήταν μερικά από τα προχωρημένα κόλπα αναζήτησης που υπάρχουν στο Google. Δοκιμάστε τα παραδείγματά μας, αλλά και άλλα δικά σας και πείτε μας στα σχόλια τα αποτελέσματά σας.